Nieuws van 16 april 2008
Bron: Haaretz.com
Nieuwsverslag: Netanyahu zegt dat aanslagen 9/11 goed
waren voor Israël
Door Haaretz Service en Reuters
(Het artikel is letterlijk vertaald)
Benjamin Netanyahu, Likud voorzitter en oppositieleider
Likud voorzitter en oppositieleider Benjamin Netanyahu.
Source picture: Limor Edrey Archives
De Israëlische krant Ma'ariv meldde woensdag dat Likudleider Benjamin Netanyahu tegen een publiek op de Bar Ilan Universiteit heeft gezegd dat de terreuraanslagen op 11 september 2001 voordelig waren voor Israël.
    
"Van één ding hebben wij geprofiteerd, en dat is de aanslag op de Twin Towers en Pentagon, en de Amerikaanse strijd in Irak," aldus citeerde Ma'ariv de voormalige premier. Volgens zeggen voegde hij er aan toe dat de gebeurtenissen "de Amerikaanse publieke opinie snel in ons belang hebben gewijzigd."
    
Netanyahu maakte, naar men zegt, de opmerkingen tijdens een conferentie op de
Bar-Ilan Universiteit , over de verdeling van Jeruzalem als deel van een vredesovereenkomst met de Palestijnen.

Ondertussen uit de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad zijn twijfels over de geloofwaardigheid van de aanvallen op 11 september, door dit een voorwendsel te noemen om Afghanistan en Irak binnen te vallen (lees hierover ondermeer BBC-News, f.h.).


"Vier of vijf jaar geleden vond in New York een verdachte gebeurtenis plaats. Een gebouw stortte in en ze zeiden dat 3000 mensen zijn gedood, maar ze publiceerden nooit hun namen," vertelde Ahmedinejad tegen Iraniërs in de heilige stad van Qom. "Onder dat voorwendsel hebben de V.S. Afghanistan en Irak aangevallen en sindsdien zijn alleen al in Irak een miljoen mensen gedood."

Sprekend tijdens een nieuwsconferentie over de Iraanse dreiging, vergeleek de Likud voorzitter Ahmadinejad woensdag met Adolf Hitler en Teheran's nucleaire programma met de dreiging van de Nazi's in Europa in de late jaren dertig.

Netanyahu zei dat Iran op één wezenlijk aspect van de Nazi's verschilde, door uit te leggen dat "waar het Naziregime een wereldwijd conflict aanging voordat ze nucleaire wapens ontwikkelden, dit Iraanse regime nucleaire wapens ontwikkelt voordat het een wereldwijd conflict aangaat."