ZIE                                                                                      WAARHEID911 SPECIAL
Inhoud
VOOR EEN OVERZICHT VAN DE HELE SITE
F15
Standdown Airforce 9/11
Osama bin Laden
Not wanted for 9/11
Guantánamo Bay

DE DOOD VAN OSAMA BIN LADEN

Osama bin Laden gedood door Amerikaanse Special Forces  (2 september 2011)
Aanpassingen na eerste lezing wijzen op doelgerichte eliminatie bin Laden  (7 september 2011)
Schaamteloze media manipulatie door Witte Huis  (10 september 2011)
Noam Chomsky: Mijn reactie op Osama bin Laden's dood  (12 september 2011)

Korte videoclip: Chomsky over bewijslast 9/11 (6 mei 2012)
Pentagon zegt niet te beschikken over gegevens rond dood Osama bin Laden (18 maart 2012)
 
Meer over Osama bin Laden

Proces aanstaande van vijf hoofdverdachten 9/11
Geen bewijs dat bin Laden verantwoordelijk is voor 9/11
Dick Cheney: We hebben nooit beweerd dat bin Laden direct bij 9/11 was betrokken
Benazir Bhutto 2 mnd voor haar dood in interview Frost (BBC): "Osama bin Laden vermoord"
    
 Site Search

index sitemap advanced
site search by freefind
   

Toegevoegd op 2 mei 2011
OSAMA BIN LADEN GEDOOD DOOR AMERIKAANSE SPECIAL FORCES


Commentaar Waarheid911
Vele vragen. Nog te vroeg voor antwoorden...
  
De komende tijd zullen vele theorieën gaan rondcirculeren over zowel de toedracht van Osama's eliminatie als de juistheid van deze berichtgeving. V.S. Functionarissen verklaarden vandaag al tegenover CNN dat de chirurgische militaire operatie was ontworpen om bin Laden te doden. En dat terwijl, met het militaire tribunaal van vijf 9/11 hoofdverdachten in het verschiet,
een man van zijn kaliber een goudmijn zou zijn geweest voor de aanklagers. Zijn stoffelijk overschot werd binnen 24 uur in zee gedumpt, met in achtneming van Islamitische voorschriften.

Degenen die complottheorieën doorgaans verwerpen moeten beseffen dat de voeding voor dergelijke theorieën overwegend ontstaat door de aard en de hoeveelheid van niet ingevulde nog openstaande vragen.

Op deze site is (met betrouwbare bronvermeldingen) te lezen dat Osama bin Laden door het Witte Huis niet wordt gezien als een direct betrokkene van de 9/11. Bin Laden ontbrak inzake 9/11 bovendien altijd op de zoeklijst van de FBI.

Twee maanden voordat Pakistaans oppositie-leidster Benazir Bhutto bij een aanslag om het leven kwam [2007], meldde zij in een aanvankelijk gecensureerd interview met David Frost voor de BBC, dat Osama bin Laden is vermoord door Omar Saeed Sheikh.

President Obama heeft bekend gemaakt dat Osama bin Laden na een vuurgevecht met Amerikaanse Special Forces om het leven is gekomen. Zijn verblijfplaats was een groot herenhuis in een buitenwijk van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Pakistaanse functionarissen meldden dat bij de aanval ook een zoon van Osama en drie andere personen om het leven kwamen.

Volgens inlichtingenwerk op basis van bronnen zoals de NYTimes en de Guardian, waren bij de precisieaanval die veertig minuten heeft geduurd vier helikopters betrokken, waarbij er één verloren ging. De bemanning die dit overleefde heeft het toestel vernietigd. Het huis van bin Laden was omringd door muren en prikkeldraad, bevatte nauwelijks ramen en er waren geen internetverbindingen of telefoonlijnen. Op een kilometer afstand van het huis bevindt zich een groot opleidingsinstituut van het Pakistaanse leger.

De rol die het Pakistaanse leger in deze operatie heeft gespeeld is onduidelijk. Volgens een Pakistaanse functionaris vertrokken de helikopters vanaf Ghazi Air Base in noordwest Pakistan, waar het Amerikaanse leger een basis heeft. Bin Laden is binnen 24 uur na zijn dood op zee begraven op een plek waarvan de coördinaten niet bekend zijn gemaakt. Volgens woordvoerders is dit afgehandeld naar Islamitische voorschriften.

Bronnen: NRC, NYT, LATimes, TIME, Guardian, CNN, NYDailyNews

   
Terug naar begin
TOP

Overzicht

   

Toegevoegd op 7 mei 2011
AANPASSINGEN NA LEZING WIJZEN OP DOELGERICHTE ELIMINATIE
De week die volgde op het grote nieuws van de dood van Osama bin Laden leverde een stroom op van wijzigingen ten opzichte van de eerste lezing.

Meest opmerkelijk is dat de aanpassingen vooral één kant opwijzen, namelijk dat de weerstand die de Navy SEALs ondervonden, telkens geringer bleek te zijn. Aanwijzingen dat Bin Laden het er nooit levend vanaf had mogen brengen werden eveneens steeds groter.

In de video (rechts) een ooggetuigenverslag van de Pakistaanse televisie, Engels ondertiteld.

 

Ooggetuige verslag van aanval op Osama bin Laden in Abbottabad

Opsomming door mainstream media:

Een fluisterstille maar onbestuurbaar geraakte Blackhawk helikopter, waarvan vijandelijk vuur aanvankelijk als oorzaak werd gezien, blijkt volgens bronnen (binnen de U.S. House Committee on Armed Services ) door een verkeerde inschatting van de aanvliegtemperatuur binnen de omheinde omgeving van de landplek, onvoldoende 'lift' te hebben gekregen. Na een hardhandige landing bliezen de commando's het beschadigde toestel op om geen geheime technologie achter te laten. Volgens bronnen is een belangrijk gevolg van dit ongeval dat in de overgebleven drie helikopters geen gevangenen konden worden meegenomen. De vrouw van bin Laden en zijn aanwezige kinderen werden geboeid achtergelaten [Aviationweek]. Veel informatie die strijdig is met de eerste Amerikaanse verklaring over de inval is van hen afkomstig en door de Pakistaanse autoriteiten na grondige ondervraging vrijgegeven [NOS] [Al Arabia]. Pakistan weigert tot nu toe in te gaan op Amerikaans verzoek om de vrouw te ondervragen of zelfs te bezoeken.

Aanvankelijk werd beweerd dat er zwaar tegenvuur is geboden [NRC] [USAToday]. Aan het eind van een week vol aanpassingen wordt nu gesproken van één schutter die al in de eerste minuten werd uitgeschakeld. Osama bin Laden bleek aanvankelijk doodgeschoten omdat hij gewapend zou zijn geweest en omdat zijn vrouw zich op de aanvallers wierp. Beide beweringen zijn door het Witte Huis teruggenomen. De vrouw is in het been geschoten. Zij zegt zich haar man levend te herinneren voordat zij door haar verwondingen het bewustzijn verloor [BBC]. Senior Pakistaanse veiligheidsfunctionarissen meldden dat de 12 jarige dochter van bin Laden zag dat hij levend werd overmeesterd en vervolgens doodgeschoten
[TIME] [Al Arabia].

Osama bin Laden kreeg binnen 24 uur na zijn dood een zeemansgraf op een niet nader bekend gemaakte locatie. Volgens zeggen omdat geen landen werden gevonden die het lichaam wilden accepteren, maar ook om te voorkomen dat zijn graf tot een bedevaartsplek zou kunnen uitgroeien
[TIME]
.

Commentaar Waarheid911
Schaamteloze media manipulatie door Witte Huis
  
De media hebben hun volgzaamheid opnieuw uitbundig gedemonstreerd. Nieuwsmedia en politiek, het blijven communicerende vaten. Ondertussen manipuleert het Witte Huis de media met precies de schaamteloosheid die het op grond van haar blinde volgzaamheid verdient.

Peter Bergen is één van de weinige westerse journalisten die bin Laden (in '97) persoonlijk heeft ontmoet. In februari 2002 zei hij tegen CNN: "Bin Laden is 'enorm' verouderd." Het was zijn reactie na het zien van fragmenten uit een TV-interview met bin Laden. Dat interview, daterend van oktober 2001, werd voordien zowel door Al Jazeera als door de Amerikaanse regering niet uitgezonden. Volgens Al Jazeera door onvoldoende nieuwswaardigheid. Bergen reageert met volkomen verbijstering, want in dat interview neemt bin Laden na eerdere ontkenningen [CNN] [Khilafah] voor het eerst, zij het indirect, zijn verantwoordelijkheid voor 9/11. Over zijn gezondheid: volgens Bergen was bin Laden eenzijdig vrijwel verlamd en ernstig ziek.

Terwijl in grote delen van de wereld, inclusief de Verenigde Staten zelf, veel scepsis bestaat over de dood van 's werelds meest gevreesde terrorist, bedient de Amerikaanse regering zich van het argument dat alle partijen zijn dood erkennen en dat zij voor de overgebleven complotdenkers en fundamentalisten niets hoeft te bewijzen. Het is de ultieme arrogantie van de macht.

De meeste nieuwsmedia houden zich als vanouds op de vlakte, ondanks veelvuldige berichtgeving over zijn dood in de jaren ervoor [NYTimes] [meer verwijzingen op VeteransToday], zoals een in '08 gelekt rapport van de CIA dat Osama nog maar enkele maanden te leven heeft [TIMES] [meer verwijzingen op InfoWars]. Berichtgeving over nierdialyses gaat terug tot 2000 en vooral 2001, toen bin Laden verpleegd zou zijn in een Amerikaans ziekenhuis in Dubai, slechts twee maanden voor 9/11. Ook toen was hij al 's werelds meest gezochte terrorist.
[Le Figaro]
Jon Stewart
Jon Stewart, The Daily Show
Een dag nadat Osama bin Laden zou zijn gedood werd een foto verspreid met daarop het zwaar verminkte gezicht van een dode bin Laden. Nadat ook Amerikaanse politici zich hierdoor van zijn dood lieten overtuigen volgde het bericht dat de foto was gemanipuleerd [TPM]. Sommige sites toonden de bewerking van een oude foto van bin Laden met het dode gezicht van een andere man. Op 4 mei laat Obama in een interview met CBS 60 Minutes weten dat foto's van een dode Osama niet zullen worden vrijgegeven. De beelden zouden te schokkend zijn en niet als een trofee mogen worden gebruikt. De bekende TV-komiek Jon Stewart reageert dat de foto's niet erger kunnen zijn dan een aflevering van CSI [RawStory ].

Het Witte Huis publiceerde een publiciteitsfoto die sterk suggereerde, en waarvan iedereen aannam, dat de betrokken personen, waaronder Barack Obama, Hillary Clinton en Joe Biden, intens meekeken terwijl de overmeestering van Osama bin Laden zich voltrok [DailyMail]. Dit zou zijn mogelijk gemaakt door camera's in de helmen van de commando's. CIA baas, Leon Panetta, meldde later dat eenmaal in de compound in een periode van ongeveer 25 minuten geen informatie beschikbaar kwam. Admiraal (William) McRaven zou vervolgens het codewoord Geronimo hebben opgepikt. Daarmee werd duidelijk dat bin Laden was overmeesterd [PBS]. De veelbesproken geschokte pose van Hilary Clinton bleek later een allergische hoest [VIDEO].


Bin Laden op homevideo
Op 7 mei worden homevideo's van bin Laden gepubliceerd die afkomstig zijn van tijdens de inval in beslag genomen beeldmateriaal. Hiermee neemt de wereld voor het eerst kennis van bin Laden in een voor het publiek onbedoelde setting. We zien een verouderde Osama
Homevideo Bin Laden
 Beeld uit homevideo bin Laden - NRC
bin Laden naar zichzelf kijken op een televisie. Zoals met de eerste beelden van Saddam Hoessein na zijn gevangenneming - We Got Him! - doen deze beelden vooral afbreuk aan de lang gevoede mythe van een grote en ongrijpbare tegenstander. We zien een oude man die zichzelf bekijkt met de bijna kinderlijke interesse van iemand die er niet genoeg van krijgt. Helaas, we zien de man alleen vanuit een statisch punt waarin zijn gezicht onherkenbaar blijft. Hij draait zijn hoofd niet eenmaal om.
PrisonPlanet - Hoax: White House Claims 4-Year-Old Video is New FootageTerug naar begin
TOP

Overzicht


TOEGEVOEGD OP 30 DECEMBER 2013
LINK: CHOMSKY, GATEKEEPER

Noam Chomsky blijkt als het gaat om zijn opinies een keiharde criticus van de Amerikaanse politiek. Zowel betreffende binnenlandse aangelegenheden als over Amerikaanse invloeden in de wereld. Maar zodra het onderwerp draait van opinie naar harde feiten rond de meest bepalende en ingrijpende gebeurtenissen in de Amerikaanse geschiedenis, dan duikt hij weg. Vanwege zijn internationale statuur is Chomsky een belangrijke opiniebepalende kracht. Met zijn mening kan Chomsky een groot en betrekkelijk invloedrijk publiek in een richting duwen.

Over onderwerpen als 9/11 en de moord op John F. Kennedy in 1962 heeft Chomsky steeds gekozen voor officiële verklaringen van de Amerikaanse regering, ondanks grote feitelijke onjuistheden en weglatingen in deze verklaringen. De bijter die Chomsky in zijn opinies is, blijkt afwezig als het gaat om grondig onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek naar iconische gebeurtenissen. Dergelijke gebeurtenissen noemt hij grondig bewezen en eigenlijk ook niet interessant. "Who cares?" zegt hij op momenten dat hij daarover tijdens zijn regelmatige spreekbeurten naar wordt gevraagd. Op deze
LINK elders op deze site, wordt verder ingegaan op de invloed en houding van Noam Chomsky.


Toegevoegd op 12 mei 2011
Bron artikel: GUERNICA

Uit het Engels vertaald , Waarheid911.nl
In korte videoclip: Chomsky over bewijslast 9/11
NOAM CHOMSKY: MIJN REACTIE OP OSAMA BIN LADEN'S DOOD
Gepubliceerd op 6 mei 2011

We moeten ons afvragen hoe wij zouden reageren als Iraakse commando's zouden landen op het landgoed van George W. Bush, hem zouden vermoorden, en zijn lichaam in de oceaan zouden dumpen.


Door Noam Chomsky

Noam Chomsky
Noam Chomsky, invloedrijk filosoof en taalwetenschapper (linguistiek)
Het is steeds duidelijker dat de operatie was gepland als moord, een meervoudige schending van de elementaire regels van het internationaal recht. Er lijkt geen poging te zijn gedaan om het ongewapende slachtoffer te arresteren, zoals redelijkerwijs mogelijk was door de 80 commando’s die nauwelijks tegenstand ondervonden — behalve, verklaren zij, van zijn vrouw die zich naar voren wierp. In samenlevingen die enig respect claimen voor het recht, worden verdachten in hechtenis genomen en voor het gerecht gebracht.
Ik benadruk “verdachten.” In april 2002, informeerde het hoofd van de FBI, Robert Mueller, aan de pers dat na het meest diepgaande onderzoek in haar geschiedenis, de FBI niet meer kon zeggen dan dat het ‘geloofde’ dat het [9/11] plot in Afghanistan was voorgekookt, hoewel uitgewerkt in de Verenigde Arabische Emiraten en Duitsland. Wat zij in april 2002 slechts aannamen, wisten zij acht maanden eerder duidelijk nog niet, toen Washington voorlopige voorstellen van de Taliban afwees (hoe serieus weten we niet, want zij werden direct afgewezen) om bin Laden uit te leveren wanneer hen bewijs zou worden geleverd — dat, zoals we snel leerden, Washington niet had. Obama was dus simpelweg aan het liegen toen hij in zijn Witte Huis verklaring zei, dat “we snel leerden dat de aanvallen op 9/11 werden uitgevoerd door al Qaeda.”

Sindsdien is er niet serieus iets gedaan. Er is veel gepraat over bin Laden's "bekentenis", maar dat heeft meer weg van mijn erkenning dat ik de marathon van Boston won. Hij pochte over wat hij beschouwde als een grootse prestatie.

Ook is er veel mediadiscussie over Washington's woede dat Pakistan bin Laden niet zou hebben overgedragen, ofschoon elementen binnen leger en veiligheidsdiensten zeker van zijn aanwezigheid in Abbottabad moeten hebben afgeweten. Weinig is gezegd over Pakistaanse woede dat de V.S. hun territorium binnendrong om er een politieke moord te plegen. Anti-Amerikaans sentiment is al hevig in Pakistan, en deze gebeurtenissen zullen dit waarschijnlijk slechts vergroten. De beslissing om het lichaam in zee te dumpen lokt nu al, voorspelbaar, zowel boosheid als scepsis uit in grote delen binnen de Moslimwereld.

"Het is als het noemen van onze moordwapens naar de slachtoffers van onze misdaden: Apache, Tomahawk… Alsof de Luftwaffe hun gevechtsvliegtuigen namen zouden geven als "Jood" en "zigeuner."

We moeten ons afvragen hoe wij zouden reageren als Iraakse commando's zouden landen op het landgoed van George W. Bush, hem zouden vermoorden, en zijn lichaam in de oceaan zouden dumpen. Zijn misdaden overstijgen die van bin Laden zonder enige twijfel, en hij is niet een 'verdachte" maar onmiskenbaar de "beslisser" die opdrachten gaf tot het begaan van de "opperste internationale misdaad, slechts in zoverre verschillend van andere oorlogsmisdaden dat het in zichzelf het geaccumuleerde kwaad van het geheel bevat" (citerend uit het Neurenberg Tribunaal), waarvoor Nazi misdadigers zijn opgehangen: de honderdduizenden doden, miljoenen vluchtelingen, de afbraak van veel van het land, het verbeten sektarische conflict dat zich nu over de rest van de regio heeft verspreid.

Er valt meer te zeggen over Bosch [de opblazer van Cubaans lijnvliegtuig in Orlando], die onlangs vredig in Florida overleed, inclusief een verwijzing naar de "Bush doctrine" dat samenlevingen die terroristen opnemen even schuldig zijn als de terroristen zelf en als zodanig behandeld zouden moeten worden. Niemand scheen op te merken dat Bush zo uitnodigde voor de invasie en de vernietiging van de Verenigde Staten en moord op zijn misdadige president.

Fragment waarin uitspraken van Chomsky over de bewijslast VS tegen Al Qaeda betreffende 9/11. Deze clip ontbreekt in originele artikel.

Hetzelfde met de naam, Operatie Geronimo. In de hele westerse samenleving is de imperialistische mentaliteit zo nadrukkelijk aanwezig, dat niemand kan aanvoelen dat ze bin Laden vereren door hem te identificeren met het moedige verzet (door de indianen, red.) tegen genocide bedrijvende indringers. Het is als het noemen van onze moordwapens naar de slachtoffers van onze misdaden: Apache, Tomahawk… Alsof de Luftwaffe hun gevechtsvliegtuigen namen zouden geven als "Jood" en "zigeuner."

Er valt veel meer te zeggen, maar zelfs deze meest duidelijke en elementaire feiten zouden ons goed te denken moeten geven.

 

Terug naar begin
TOP

Overzicht


Toegevoegd op 18 maart 2012
Bron: Star Tribune/AP - 15 maart 2012
door Richard Lardner, Associated Press
Vertaling: Waarheid911
HET PENTAGON ZEGT NIET TE BESCHIKKEN OVER OPNAMES VAN BIN LADEN'S DOOD;
CIA LAAT VERZOEKEN VOOR HET VRIJGEVEN VAN INFORMATIE ONBEANTWOORD


 
WASHINGTON - De jacht op Osama bin Laden duurde bijna een decennium. Het kan zelfs nog langer duren om e-mails, voorstudies en foto's van de Amerikaanse overheid aan het licht te brengen en meer dat antwoord kan geven op de vraag hoe een Navy SEALs elite team 's werelds meest gezochte terrorist heeft gedood.

Tien maanden na de zeer spannende geheime missie, weigert een regering die had beloofd de meest transparante in de Amerikaanse geschiedenis te zullen zijn, documenten vrij te geven onder de Freedom of Information Act [Amerikaanse tegenhanger van de Nederlandse Wet Openbaarheid Bestuur (Wob), red.]. De informatie kan inzicht geven in de manier waarop bin Laden is gestorven, hoe de VS zijn identiteit gecontroleerd heeft en hoe het ertoe besloot om hem op zee te begraven, evenals foto's genomen tijdens en na de inval in mei 2011 op zijn compound in Abbottabad, Pakistan.

Overheidsfunctionarissen hebben openlijk de details van de missie in toespraken, interviews en televisie-optredens besproken, maar de regering wil opnames die hun beschrijvingen van die noodlottige nacht kunnen bevestigen niet vrijgeven. De regering Obama heeft zelfs niet gezegd waar, in de bureaucratie van Washington, alle documenten kunnen zijn opgeslagen.

Verzoeken om materiaal over bin Laden behoorden tot de meest belangrijke van alles wat verleden jaar is ingediend onder de wet openbaarheid van bestuur, die de overheid dwingt om kopieën van de nationale gegevens gratis of tegen weinig kosten over te dragen. Iedereen die op grond van deze wet informatie zoekt wordt over het algemeen verondersteld om het te krijgen, tenzij de openbaarmaking ervan de nationale veiligheid in gevaar brengt, de privacy schendt of bedrijfsgeheimen of vertrouwelijke besluitvorming blootstelt. De wet is in het middelpunt van de aandacht sinds zondag (11 maart 2012, red.), de start van Sunshine week, waarbij nieuwsorganisaties openbaarheid van bestuur en de vrijheid van informatie promoten.

Verwijzend naar deze wet, heeft AP gevraagd naar opnames over de inval in meer dan 20 afzonderlijke   GEEN OVERLIJDENSVERKLARING, AUTOPSIERAPPORT OF DNA - IDENTIFICATIE
verzoeken, voornamelijk ingediend daags na de dood van bin Laden. Het Pentagon vertelde AP deze maand dat het geen foto's of video's kon lokaliseren die gemaakt zijn tijdens de aanval of van het tonen van bin Laden's lichaam. Het zei ook dat het geen beelden kan vinden van het lichaam van bin Laden op het Marine vliegdekschip, waar het lichaam van de al-Qaeda-leider naar toe werd gebracht.


De USS Carl Vinson, waarop Osama bin Laden ter zee werd besteld - Source Pic: eCoronado.com

Het Pentagon zei dat het geen overlijdingsverklaring, autopsierapport of resultaten van DNA-identificatie testen voor bin Laden heeft kunnen vinden, noch enig materiaal over de voorbereiding van de aanval met de vraag hoe het stoffelijke overschot van bin Laden, als hij zou worden gedood, moest worden weggewerkt. Het Pentagon zei dat het gegevens heeft gezocht in het Pentagon U.S. Special Operations Command in Tampa, Florida, en bij het marine-commando in San Diego dat beheer heeft over de USS Carl Vinson, het vliegdekschip dat tijdens de missie is gebruikt.

Het Ministerie van Defensie vertelde AP eind februari dat het geen e-mails heeft kunnen vinden over de bin Laden missie of zijn codenaam "Geronimo", die in het jaar voorafgaand aan de aanval zijn verzonden of ontvangen door William McRaven, de drie-sterren admiraal bij het Gemeenschappelijk Special Operations Command die toezicht hield en de missie organiseerde. Het vond evenmin e-mails van andere hoge officieren die zouden zijn betrokken bij de planning van de missie. Het Pentagon vond slechts drie van dergelijke e-mails geschreven door of gericht aan de toenmalige minister van defensie, Robert Gates, en dit bestond uit een samenvatting van 12 pagina's van nieuwsberichten van na de inval, gestuurd naar Gates.

Onder de FOIA kan de overheid, zelfs als een document geheimen over de nationale veiligheid bevat, deze passages censureren, maar moet al het overige in het document "dat redelijkerwijs valt te scheiden" worden vrijgegeven.

De informatie blackout betekent dat de enige publieke verklaringen van de missie afkomstig zijn van officials uit de V.S. die details hebben beschreven van die nacht. In de uren en dagen na de dood van bin Laden bracht het Witte Huis tegenstrijdige versies van de gebeurtenissen, waarbij ten onrechte gezegd werd dat bin Laden gewapend was en zelfs schoot op de SEALs, er fout is identificeerd welke van bin Laden's zonen werd gedood, en ten onrechte is beweerd dat bin Laden's echtgenote in de schotenwisseling overleed. President Barack Obama's perschef schreef de fouten toe aan de "mist van de strijd."
Meer hierover in een bovenstaand artikel

Sindsdien zijn er geen officiële of in de tijd samenvallende gegevens ter beschikking gesteld. Voor de regering Obama lijkt het boek over bin Laden te zijn gesloten.

Veelbesproken staartrotor van gecrashte geheime helikopter bij aanval op compound Osama bin Laden
Veelbesproken staartrotor van gecrashte geheime stealth helikopter bij aanval op compound bin Laden

Het Pentagon weigert zelfs het bestaan ​​van onderhoudslogs van de helikopter en rapporten over de prestaties van de militaire uitrusting die in de aanval gebruikt zijn, te bevestigen of te ontkennen. Eén van de stealth-helikopters die de SEALs vervoerden naar Abbottabad crashte tijdens de missie waarbij de wrakstukken werden achtergelaten. Mensen woonachtig in de buurt van de omheining van bin Laden namen foto's van de onbruikbaar geraakte helikopter aan weerskanten van de hoge muren rondom het gebouw. De foto's toonden een unieke staartrotor waarvan door luchtvaartdeskundigen werd gezegd dat het is ontworpen om radardetectie te vermijden.

Op het verzoek van AP om helikoptergegevens en apparatuurrapportages heeft het Ministerie van Defensie, dat wat bekend staat als een "Glomar response", opnieuw tot leven geroepen. Een verwijzing die dateert uit de jaren '70 toen de CIA het bestaan van de Glomar Explorer ​​weigerde te bevestigen of te ontkennen, een schip dat het agentschap gebruikte bij de reddingspoging van een gezonken Russische onderzeeër.

AP is de beslissing het ministerie van Defensie aan het aanvechten. De CIA, die de aanval op bin Laden heeft geleid en speciale wettelijke bevoegdheid heeft om informatie te bewaren zonder het ooit publiek te maken, heeft nog steeds niet gereageerd op het verzoek van AP om gegevens over de missie beschikbaar te krijgen.

De CIA heeft foto's van video-opnames gemaakt van bin Laden tijdens de operatie. In de dagen na de inval, werd een selecte groep Amerikaanse wetgevers uitgenodigd voor een bezoek aan de beveiligde ruimte op het CIA hoofdkwartier, om meer dan een dozijn van de beelden, inclusief foto's van het lichaam van bin Laden, te komen bekijken. Het werd ze niet toegestaan om kopieën van de foto's mee terug naar Capitol Hill te nemen.

Senator James Inhofe, Afgevaardige voor Oklahoma, een senior lid van de Senaat Armed Services Committee, zei dat hij een foto heeft    EINDE MAKEN AAN TWIJFELS OVER DE DOOD VAN BIN LADEN
heeft bekeken die hersenenmateriaal toonde dat uit de oogkas van bin Laden kwam. Inhofe zei dat andere foto's werden genomen toen het lichaam werd voorbereid voor de begrafenis op zee en minder schokkend waren. Hij zei donderdag dat hij de voorkeur gaf aan het openbaar maken van ten minste een paar van de minder expliciete foto's om een einde te maken aan twijfels over de dood van bin Laden.

"Er zijn waarschijnlijk nog steeds mensen die niet geloven dat hij werd gedood," aldus Inhofe.

Federale rechtbanken hebben consequent het gebruik door de regering van de Glomar reactie toegestaan, hetgeen verschilt van de weigering om materiaal te onthullen. Verwijzingen naar Glomar gebeuren vaak in kwesties van nationale veiligheid of worden gebruikt voor de individuele bescherming van de privacy. Het is een moeilijke juridische aanspraak om in een rechtszaal onderuit te halen.

De voormalig directeur van het Bureau van de Ministerie van Justitie van Informatie en Privacy, Dan Metcalfe, stelde dat het Pentagon haar mogelijkheden overspeeld heeft. Verwijzen naar Glomar in het geval van AP betekent dat de omstandigheid dat het leger onderhoud pleegt aan helikopters of dat het rapportages voorbereid over de prestatie van wapens, op zichzelf geclassificeerd is, zei hij. De bewering van het Pentagon is zo algemeen dat het "instort onder zijn eigen gewicht", aldus Metcalfe.

Judicial Watch, een conservatieve waakhond, heeft de regering aangeklaagd voor een federale rechtbank om het vrijgeven van foto's en video's van bin Laden af ​​te dwingen. AP deed geen aanklacht om de regering tot overdracht te dwingen van het volledige arsenaal aan gegevens waartoe het aanvankelijk heeft verzocht.

In de Judicial Watch rechtszaak erkenden federale officials dat de CIA meer dan 50 foto's en video-opnamen van het lichaam van bin Laden's in bezit heeft, genomen na de inval en tijdens zijn begrafenis op zee. De directeur van CIA's National Clandestine Service, John Bennett, zei in een rechtbankverklaring van vorig jaar dat veel van de foto's en video-opnamen "vrij expliciet zijn, zoals de fatale kogelwond (bin Laden) evenals andere vergelijkbare gruwelijke beelden van zijn lijk."

Judicial Watch betwist het argument van de regering Obama dat Amerikaans personeel en geheimen in gevaar zijn wanneer de beelden worden vrijgegeven. Het noemt de bezorgdheid over geweld tegen overzee gestationeerde Amerikanen "hypothetische speculatie" en zegt dat moeilijk valt te begrijpen hoe een foto van bin Laden die op zee wordt begraven gevoelige informatie over apparatuur of personeel kan blootleggen.

De U.S. Special Operations Command, die toezicht houdt op de Navy SEALs en andere commando-eenheden, houdt de touwtjes strak in handen wat betreft informatie over uitrusting, opleiding en missies. In augustus 2007 weigerde het een verzoek van AP om een intern rapport over de Slag om Mogadishu, een militaire operatie in Somalië in oktober 1993 die 18 Amerikaanse soldaten het leven kostte.

Het hoofdkwartier vertelde AP dat het rapport nog steeds geheim was, ook al is de strijd, beter bekend als 'Black Hawk Down", onderwerp geweest van boeken, een film en talloze militaire studies. Bij het beroep van AP gaf het commando uiteindelijk een kopie vrij waarvan met uitzondering van negen van de 73 pagina's alles onleesbaar was gemaakt. Het merendeel van de informatie blijft geheim, aldus het hoofdkwartier, ter bescherming van militaire plannen, wapensystemen en de privacy van de betrokken personen.

In andere gevallen gaf de overheid meer gegevens vrij. Slechts vier maanden na de operatie Eagle Claw, de mislukte poging in 1980 om 53 Amerikaanse gijzelaars te bevrijden in Iran, gaf het Pentagon een niet-geheime versie vrij van een onderzoek over wat er was mis gegaan. De inleiding naar het 87-pagina's tellende rapport noemde het belang van het verstrekken van zoveel mogelijk details aan het Amerikaanse publiek.

Meer recentelijk heeft de National Security Archive, een particulier onderzoeksinstituut aan de George Washington University, drie jaar gewacht op de overheid voor de overdracht van documenten die de oorspronkelijke militaire plannen voor de invasie van Irak beschrijven. Een reeks dia's, opgesteld onder de codenaam Polo Step, toonde aan dat de architecten van deze oorlog in augustus 2002 dachten dat in december 2006 nog slechts 5.000 militairen in Irak zouden zijn achtergebleven.

Bron bovenstaand vertaalde artikel ( StarTribune) bestaat niet meer. Hier een alternatief AP-artikel.Terug naar begin
TOP

OverzichtW911
 Follow W911    Volg W911 nieuws op Twitter!
meer bij deze site
911 Documentaires

911 Actualiteit & Video
911 Dailymotion archief NLW911
911 Getuigenis William Rodriguez